sâmbătă, 2 februarie 2008

Casa americana se lupta cu caramida si betonul


Scumpirea apartamentelor din blocurile vechi a determinat o crestere spectaculoasa a cererii pentru constructia de case. Variantele sint multe, iar diferenta o fac pretul si durata de construire.


Modelul american

Visul american se transfera in domeniul imobiliar dupa ce scumpirea locuintelor de la bloc a generat o crestere a cererii pentru constructia de case. Reticenta fata de noile materiale si tehnologii pare sa fi fost depasita, din moment ce a crescut cererea pentru case pe structura din lemn sau din metal, in vreme ce zidaria nu mai este considerata unica solutie potrivita pentru o noua locuinta. Deja producatorii spun ca a crescut cererea pentru case construite dupa modelul american. Atit acest sistem, cit si cel traditional, din zidarie, prezinta avantaje si dezavantaje. Cifrele oficiale arata ca, in urma cu mai putin de doi ani, casele pe structura usoara nu erau la mare pret in Romania. Un studiu publicat de Institutul National de Statistica, in baza unor date valabile la mijlocul anului 2005, arata ca 56% dintre locuintele ridicate in Romania, pina atunci, sint din materiale foarte rezistente (beton, caramida), 15,8% sint din caramida si lemn, in vreme ce in cazul a 22,2% s-au preferat materiale usoare (chirpici, paianta, stuf, lemn). Daca in oras domina betonul si caramida, probabil si din cauza numarului mare de locuinte situate in blocuri, in mediul rural la putere sint materialele usoare: 40,8%.
Prefabricatele din material lemnos reprezinta o solutie prezenta de ceva timp pe piata autohtona. Timpul necesar turnarii fundatiei pentru o casa de 100 de metri patrati este de zece zile. Pentru ca totul sa decugips cartona normal, la constructia unei case din lemn placate cu panouri tip sandvis trebuie sa lucreze doua echipe, una pe teren, alta in atelier. Dupa ce structura din lemn este gata, casa este montata in atelier, dupa care se demonteaza si se transporta cu masina la locul de montaj.

Casa este montata in atelier, se demonteaza, dupa care este numerotata fiecare componenta, ca un joc de puzzle, pentru a o putea monta la locul de constructie. Dupa montaj, urmeaza tencuirea casei in exterior si la interior. La exterior se aplica panouri OSB, dupa care se aplica panourile din polistiren, peste care se va tencui. Panourile din polistiren au rolul de a izola termic cladirea. Cererea a crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut, spune acesta.

Plus si minus

Principalul avantaj la ridicarea unei case din lemn este durata de constructie a acesteia. Constructia unei case din lemn va dura aproximativ doua luni, proprietarul mutindu-se intr-o locuinta cu o suprafata de aproximativ 100 de metri patrati. "De la data eliberarii autorizatiei de constructie, casa va fi gata in doua luni, cu tot cu fundatie, acoperis si finisaje". Acesta mai afirma ca, in cazul acestor constructii, un avantaj poate fi si reducerea cheltuielilor de intretinere. Buna izolare termica reduce pierderile de caldura. Si pretul trebuie luat in considerare. In general, pe piata se vorbeste de preturi medii de 250-300 de euro/metrul patrat construit. Acest factor depinde insa de calitatea finisajelor si de elementele constructiei care sint incluse in deviz. De exemplu, sint oferte care, intr-un astfel de pret, includ doar imobilul, fara fundatie, care se plateste separat.
Altele nu includ cheltuielile care se vor face pentru transportarea casei in locul unde se asambleaza. De altfel, in momentul in care incheie un contract, este indicat ca persoanele care opteaza pentru o astfel de casa sa studieze cu atentie clauzele si sa se intereseze asupra cheltuielilor suplimentare. Unii constructori spun insa ca o casa de acest tip, realizata cu materiale de buna calitate, predata la cheie, cu instalatii si centrala termica, ajunge sa coste si peste 400 de euro/mpc. La cererea clientilor, exista si varianta de predare "la semifinit" (adica totul, mai putin fundatia, usile si ferestrele, instalatiile si zugravelile lavabile interioare) la preturi in jur de 180 de euro/mpc plus TVA. Daca se scade si invelitoarea, o casa la rosu poate costa 130-140 de euro/mpc. Astfel, in acest caz, se poate vorbi de preturi de 250-400 de euro/mpc, in functie de materialele alese. "In cazul unor astfel de imobile, durata de viata este de 100 de ani, dar la Muzeul Satului puteti vedea constructii din lemn vechi de sute de ani. Si atunci nu se foloseau metode moderne de protejare a lemnului, cum se face in prezent".
Rezumind, avantajele acestui tip de case sint rezistenta mare la cutremur, izolarea termica si fonica superioara constructiilor clasice, costurile reduse in exploatare, pretul de executie mai scazut decit la constructiile din beton si caramida, precum si durata de executie redusa. In cazul variantei lemn, un dezavantaj poate fi socotit faptul ca podelele trebuie izolate fonic. De asemenea, specialistii spun ca acestea nu pot fi realizate in regie proprie, iar in cazul in care proprietarul se decide sa revinda imobilul se poate astepta la o oarecare reticenta din partea cumparatorilor. Cei care opteaza pentru o casa din lemn, dar nu pe model american, ci din birne, trebuie sa stie ca e necesar ca ei sa mai plateasca o suma deloc mica pentru ignifugarea lemnului, care sa-i confere protectie fata de foc.

Varianta zidarie

Persoanele care nu sint atrase de experimente pot opta in continuare pentru o casa care are ca principale "ingrediente" betonul si caramida. Cei care construiesc astfel de case spun ca un avantaj fata de lemn il constituie izolatia fonica. De asemenea, ei spun ca si caramida ofera o izolatie termica multumitoare, iar o casa construita in acest mod rezista la cutremure de opt grade pe scara Richter. Oamenii care vor alege aceasta varianta vor avea de asteptat pina sa se mute in casa noua mai mult cu pina la sase luni, fata de aceia care prefera o casa din lemn, in conditiile in care construirea unei case de acest gen dureaza in jur de sase-opt luni. Dureaza atit de mult si din cauza ca trebuie respectat timpul de uscare pentru beton si pentru alte materiale folosite la constructie si finisaje. Acesta este unul dintre dezavantaje. Al doilea este pretul.

Cost mai mare

Pretul unei case la cheie variaza intre 320 si 395 de euro metrul patrat construit, fara TVA, in functie de calitatea materialelor folosite. "Proprietarii casei cu pret mai mic, la cheie, vor beneficia de finisaje de o calitate mai mica", a precizat Adrian Ene. Pretul unei case la rosu, fara finisaje, variaza, in functie de caramida folosita, intre 165 si 175 de euro metrul patrat construit, la care se adauga si TVA. Cea mai ieftina varianta, la rosu, va fi construita cu caramida Porotherm. "Acest tip de caramida este mai mare si necesita o manopera mai mica", a amintit Adrian Ene, adaugind ca pretul maxim la rosu va fi perceput pentru proprietarii care aleg varianta caramidei pline, care este si cea mai mica din gama. Cererea de case construite in mod traditional, din caramida si beton, creste de la an la an. "In anul 2006, am construit cu aproximativ 20% mai multe case decit in anul 2005", ne-a spus Adrian Ene, directorul comercial al firmei Agi Total Construct. Anul acesta pare a fi mai bun decit anul trecut, intrucit cererea din primul trimestru depaseste cu 30% cererea din perioada similara a anului trecut..

Economie de timp

Potrivit reprezentantilor din domeniul sistemelor de constructie de tip cofraj din polistiren umplut cu beton, in cazul in care se opteaza pentru o astfel de varianta, timpul de constructie este redus cu 50% fata de timpul de constructie a unei case traditionale din caramida si beton. Astfel, daca o casa din caramida se ridica in opt luni, una construita cu cofraje umplute cu beton e gata in patru luni. Constructia cu cofraje din polistiren consta in asezarea cofrajelor tip Lego unul peste celalalt, in montarea armaturii si in turnarea betonului. Costa intre 300 si 320 de euro/mpc, la cheie.

Afla mai multe...